Friday, September 8, 2023

Cea de-a 8° editie a festivalului International intercultural KARA ULÎS KURULTAI 2023 realizat sub patronajul CNR-UNESCO s-a desfasurat cu mare succes si anvergura la Venus-Mangalia unde a intrunit intr-un spatiu dobrogean 500 de invitaţi internationali si un public numeros de peste două mii de iubitori de cultură care au participat la eveniment. In cadrul acestei editii festivalul s-a bucurat de participarea a 40 de tari care au adus o contributie valoroasa dialogului intercultural, la creearea de punti si relatii deosebite la nivel international, promovarea patrimoniului UNESCO intr-un ambient armonios, plin de bucurie si diversitate culturala.
Kurash este prezent la acest festival cu traditie de la inceput din 2017. O prezenţă deosebită a fost şi din partea Greciei care a participat cu o delegaţie importană condusă de preşedintele Federaţiei Europene de Kurash Merabi Iliadis.





Uniunea Democrată Tătară a realizat obiectivele proiectului propus cu aprecierile deosebite din partea CNR-UNESCO iar festivalul a îmbrățișat diversitatea culturală etnică într-un spațiu intercultural sub magia dialogului intercultural, ca o moștenire care se transmite de la o generație la alta, permițând tinerilor și copiilor să descopere valori culturale și elemente tradiționale specifice prin intermediul culturii, a jocurilor și sporturilor tradiționale, a artei, expoziției multiculturale, a spectacolului artistic internațional divers, a artei culinare și a meșteșugurilor tradiționale direct de la sursă, celebrând astfel moștenirea comună a umanității prin protejarea, conservarea și cunoașterea patrimoniului imaterial UNESCO în folosul tuturor.

Sub patronajul si indrumarea CNR-UNESCO s-a desfasurat si Conferinta Internationala “THE INTANGIBLE HERITAGE UNESCO: PRESENT AND FUTURE” cu participarea a 48 de țări de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa) alături de reprezentantul CNR-UNESCO Codrin Tăutu, precum și reprezentanţi şi oficialități naţionale şi internaţionale. Au fost dezbătute provocările si obstacolele cu care se confruntă comunitățile in promovarea si conservarea patrimoniului imaterial UNESCO, a identității culturale si s-a evidentiat vectorul cheie in salvarea acestuia-diversitatea culturala care poate deschide noi orizonturi de dialog intercultural menite sa dezvolte si conserve patrimoniul umanitatii ca pe un bun comun. O lansare inedita a initiativei UDT de creare a unui centru cultural unic in Europa “medieval village KARA ULÎS” dand startul unui concurs de creatie in randul tinerilor studenti de la arte si arhitectura, menit sa creioneze cu noile tehnologii un proiect deosebit ce va fi inaugurat cat de curand.

Am dovedit si anul acesta intregii lumi ca UDT poate realiza cu un concept unic in Romania, un spatiu in care cultura este un vector și un instrument de dialog uman, promovand un concept unic interactiv de cultura, arta, jocuri si sport si spectacol gastronomic.

Un weekend la Venus- plaja Turquoise inundat de activitati interactive ce au incantat si emotionat publicul si comunitatea turcica-tatara cu un spectacol incendiar ce a culminat festivalul sub focul artificiilor si a focului strabunilor. Venus a devenit un loc unde diferențele aduc îmbogățire, se amestecă culturi și înțelepciune, se fac schimb de cunoștințe, idei, experiențe de viață, istorie și povești deosebite.

Medgidia, Constanta si Mangalia s-au bucurat de marsul cultural realizat de faimoasa fanfara otomana din Bursa, ansamblul din Ankara, Maghiar Turan din Ungaria, ansambluri si artisti Kirgizi si Kazahi care au au delectat publicul cu momente artistice remarcabile ce i-a purtat intr-o lume fantastica in care istoria, costumele si arta s-au imbinat armonios.

Un program de spectacol artistic deosebit incununat de concertul live oferit de legenda Asiei centrale-Arslanbek Sultanbek Ulȋ care a incantat si emotionat publicul cu melodiile sale precum si bine cunoscuta melodie Dombîra. Surprizele nu s-au incheiat si artisti renumiti din Crimeea aflati in exil din cauza ocuparii Peninsulei Crimeea (2014) de catre Rusia ne-au incantat cu programul lor: Rustem Memet Uglȋ şi Ghiulizar Bekir Kȋzȋ. Apoi partenera nostră din Kirgizstan doamna Toktogonova Mirabubu a contribuit cu 3 grupuri de artşti şi ne-au uimit cu melodii si dansuri extraordinare.


Nu au lipsit nici fratii nostri maghiari, Fundatia Maghiar Turan, care au oferit o demonstratie de lupte medievale si au prezentat diferite tehnici de lupte culese din folclorul medieval maghiar cu un grup numeros condus de Gabor Kopenski. Amintim că avem un memorandum semnat cu Fundatia Maghiar Turan condusa de presedintele Andras Biro si o colaborare deosebita.

Satul medieval cu yurte a reunit intr-un spatiu etnografic deosebit expozitia multiculturala realizata de grupul Nokors, echipa Maghiar Turan, Kirgizhstan, Turcia, Turkmenistan etc

UDT a reusit anul acesta sa organizeze in cadrul festivalului 5 cupe mondiale la sporturi traditionale inscrise in patrimoniul UNESCO: Asyk Atuu, Tokyzkumalak/Toguzkorgool, Mangala, Arc istoric şi Kures.

Un festival renascut de Uniunea Democrata Tatara, inceput in 2017 cu participarea a 4 tari s-a dezvoltat si a reusit si anul acesta sa ajunga la o cifra remarcabila de 40 tari participante, asigurand o organizare si realizare a evenimentului profesionala la un standard inalt deosebit, fiind foarte apreciat in circuitul international al festivalurilor.

Ne-am bucurat de prezenta si mesajele deosebite din partea reprezentanţilor ambasadelor: Cuba, UAE, Turkmenistan, Albania. Organizaţii turcice s-au grăbit sa ne ajute astfel: Confederaţia Tuturor asociaţiilor de Tătari Crimeeni din Turcia printr-o delegatie condusa de domnul Umit Șilit, Fundatia de Ajutorare a tatarilor Crimeeni din Istanbul reprezentata de domnul Gelal Icten, Organizatii tatare din Ankara si Bursa, organizatii de Uyguri din Olanda si Germania, organizatii internationale cu sediul in Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgizstan, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Macedonia de Nord etc. O carte deosebita a fost prezentata la acest eveniment de presedintele Federatiei Romane de Oina prin domnul presedinte Nicolae Dobre. Demonstratii de Yagli Gures organizata de Presedintele Hamid Bakja cu doi luptatori renumiti, unul fiind chiar campionul Macedoniei Ramazan Bakja.


KARA ULÎS KURULTAI 2023, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial, crearea unui dialog intercultural si a unui spatiu de convietuire in pace, armonie si iubire. Festivalul își propune să promoveze întâlnirea dintre comunități etnice și naționalități diverse, prin diferite forme de exprimare culturală.

Mesajul UDT este că întâlnirea dintre diferite culturi, popoare și umanitate reprezintă o oportunitate și o bogăție, o valoare inestimabila.

Multumim tuturor participantilor pentru contributia lor si pregatim deja urmatorul festival!







România prin Uniunea Democrată Tătară a participat la Grand Prix de Kurash în onoarea președintelui Uzbekistanului, organizat în Paris-Franţa în perioada 23-25 iulie 2023 reuşind să urce pe locul 3 prin Daniel-Ilie Natea şi tot bronz prin Bianca-Elena Prodan.

De ziua președintelui Uzbekistanului (24 iulie 2023), România a participat la Grand Prix Kurash din Paris cu o delegație formată din 4 persoane: Naim Ersin (oficial FRK), Emil Constantinescu, Bianca-Elena Prodan și Daniel-Ilie Natea. Președintele R. Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev este și președintele de onoare al Federației İnternaționale de Kurash (IKA). Îl felicităm cu respect pentru proiectul ambițios de a vedea Kurash la jocurile olimpice cel târziu în 2028 şi îi urăm un sincer şi călduros la mulţi ani!

Festivitatea de premiere a fost oficiată de domnul Merabi Iliadis președintele “Confederației Europene de Kurash” și al “Federației Elene de Sambo, Kurash și Chibaoba”, fondul de premiere fiind de 15.000 euro iar sportivii noastri a câştigat câte 1000 euro fiecare.

Delegația României mulțumește în primul rând echipei care a orchestrat evenimentul, şi salută cu respect IKA, EKC, KFU, Federatia Franceză de Kurash precum şi federațiile naționale care au participat la acest eveniment!







Istoric kurash: este diferit de judo, sambo, lupte libere, lupte greco-romane sau alt sport de contact. Precizăm asta pentru că în kurash se punctează [contabilizează] prima atingere cu solul și nu cine face acțiunea. Aceasta este diferența majoră dintre kurash și alte sporturi. Nu există fixări, luxaţii, loviri, tehnici articulare şi multe altele din alte sporturi. Astfel, kurash este unic prin simplitate și claritate. Federaţia Română de Kurash (în curs de înfiinţare) prin Uniunea Democrată Tătară este unica organizaţie care în acest moment are recomandări de la federaţiile internaţionale pentru a reprezenta kurash în România. Participăm de peste 10 ani în toată lumea unde se organizează aceste turnee, în special în Asia unde este sport olimpic, recunoscut de “Consiliul Olimpic al Asiei” (https://ocasia.org/sports/49-kurash-ku.html), ȋn Africa de asemenea isi va face debutul oficial la Brazzaville Congo (https://centralasia.news/18841-kurash-wrestling-included-in-2023-african-games-programme.html), iar ȋn Europa a fost prezent pentru prima oara ca prezentare in European Games, Side Events (https://www.european-games.org/side-events/traditional-martial-arts/) şi urmeaza o prezentare spectaculoasa in America la Jocurile Pan Americane.

 30 iunie 2023, o zi importantă pentru Kurash, la  Jocurile Olimpice Europene din Polonia,  prezentat pentru prima dată în istorie la acest nivel  [link mai jos].

România a fost prezentă prin Uniunea Democrată Tătară și a adjudecat un spectaculos bronz prin Lorena Alexandra Podelenski din 12 ţări participante. După un parcurs extraordinar, sportiva noastră a pierdut în semifinale deși a avut meciul în mână și a condus până în ultimul minut. După 2 medalii luate în 2022 anul 2023 a început bine pentru campioana României. Succes în continuare Alexandra!

Evenimentul s-a desfăşurat la Wilkowice Polonia  <Communal Sport and Recreation Center in Wilkowice, 43-365 Wilkowice, 8 Szkolna Street> , la două categorii:  Open M. și F.

În acest an Kurash va participa oficial la Jocurile Olimpice ale Africii. Uşor  dar sigur Kurash ȋşi câştigă locul binemeritat ȋn arena mondială.

Link pagina oficială Jocurile Europene:

https://www.european-games.org/side-events/traditional-martial-arts/?fbclid=IwAR2je3fx3v-GkPNDAqY-b9kouN7hWWHmP-b8fImX54lexcHfDRj-j-BrrVw

 












Fac o mică observație pentru cei care nu ştiu ce este kurash: se punctează [contabilizează] prima atingere cu solul și nu cine face acțiunea. Aceasta este diferența majoră dintre kurash și alte sporturi. Nu exista fixări, luxaţii, loviri şi multe altele din alte sporturi. Astfel, kurash este unic prin simplitate și claritate.

Federaţia Română de Kurash (în curs de înfiinţare) prin Uniunea Democrată Tătară este unica organizaţie care în acest moment are recomandări de la federaţiile internaţionale pentru a reprezenta kureşul în România. Participăm de peste 10 ani în toată lumea unde se organizează aceste turnee, în special în Asia unde este sport olimpic, recunoscut de “Consiliul Olimpic al Asiei” (https://ocasia.org/sports/49-kurash-ku.html)  dar şi în inima Europei cu rezultate extraordinare.

In 2021 UDT a organizat cea mai mare cupă de Kureş din România din ultimii 100 de ani la trei variante: Kurash (uzbek) cu un fond de premiere de 10.000 USD doar o singură categorie open, la care România a câştigat locul 2 prin Daniel Natea, Qazaq Kuresi (Kazakh) cu un fond de premiere de 8.000 USD unde România a câştigat argint la 3 categorii de greutate din 8 categorii, Koresh (cel la brâu specific tuturor neamurilor turcice) cu un fond de premiere de 3.000 USD la care România a câştigat o medalie de bronz din 2 categorii. Alte 2 variante istorice au fost prezentate dar fără a organiza un turneu.


 

România a participat prin Uniunea Democrată Tătară la Campionatul Mondial de Kurash în Pune India în perioada 23 -30 noiembrie 2022.

Federația Română de Kurash a participat la Congresul Asociației Internaționale de Kurash ce a fost prezidată in data de 24 noiembrie de domnul președinte Haidar Farman prin reprezentantul Oficial trimis de UDT!

Succes România! Succes Tase!

 The congress of the International Kurash Association

On November 24, the most important event for the world kurash took place at the Ramada Hotel in Pune, India.

Representatives of about 70 national federations around the world, presidents of continental confederations, members of the EC of the International Kurash Association held a discussion about the work of the IKA, existing problems, plans for the future aimed at the development of Kurash in the world.

The Congress was chaired by IKA President, Director General of the Asian Games of the Olympic Council of Asia – Haider Farman.






Search This Blog

Popular Posts